top of page
Zoeken

Asbestdaken vanaf 2024 verboden

Op 1 januari 2024 gaat het asbestverbod in. Dat betekent dat voor die datum alle daken (zoals golfplaten en dakleien) waar asbest is blootgesteld aan de buitenlucht verwijderd moeten zijn. De regeling is van invloed op zowel particulieren als ondernemers.


Asbest: wat is dat?

Asbest is een verzamelnaam voor zes mineralen en bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. In het verleden werd asbest vaak gebruikt vanwege de goede eigenschappen. Het was namelijk goedkoop, sterk, slijtvast en bestand

tegen hoge temperaturen. U vindt asbest tegenwoordig nog in oude gebouwen en producten (zoals vloerbedekking, apparaten en schoorsteenpijpen).

Helaas bleek asbest na verloop van tijd toch niet zo goed als gedacht. De stof is namelijk behoorlijk schadelijk voor mensen. De vezels kunnen o.a. verschillende vormen van kanker en asbestose veroorzaken.


Het asbestverbod vanaf 2024

Wat houdt het asbestverbod in? Het is een verbod voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Het geldt dus niet voor asbesthoudend materieel aan de binnenzijde van gebouwen.


Denk aan asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal onder de dakbedekking. Bovendien richt het verbod zich puur op de dakbedekking zelf en dus niet op de gevelpanelen, dakgoten en boeidelen.


Het jaar 2024 is bewust gekozen voor het asbestdakenverbod. Het ligt namelijk precies dertig jaar verder dan 1994: het moment dat de toepassing van asbesthoudende materialen in Nederland verboden werd.


Asbest verwijderen en de gevolgen

Als u een gebouw bezit met een asbesthoudend dak, moet u voor 1 januari 2024 het asbest verwijderd hebben. Wacht daar dus niet mee tot het laatste moment!


De kans is namelijk groot dat er na verloop van tijd geen bedrijven meer beschikbaar zijn om het asbest op tijd te verwijderen. Bovendien zal de prijs op dat moment ook stukken hoger zijn.


Via de provincie waar u gevestigd bent, komt u wellicht in aanmerking voor een subsidie. Daarnaast kan het initiatief van de Rijksoverheid, www.asbestversnelling.nl uitkomst bieden.

Het gezamenlijk inkopen met andere ondernemers in uw directe omgeving levert misschien ook een besparing op. Vraag een offerte aan voor een gezamenlijk asbestsaneringsproject.


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ever Given: zeerecht in een notendop

Aan de hand van de ‘Ever Given’ die op 23 maart 2021 vast kwam te zitten in het Suezkanaal, behandelt Maarten Claringbould een aantal typisch zeerechtelijke onderwerpen: Hulploon, ladingschade en vert

Beschikt jouw pand al over energielabel A, B of C?

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aa

Comentários


bottom of page