Zoeken
  • Jeffrey van der Laan

Vergeet niet om uw (land)bouwvoertuigen van voor 1-1-2021 te registreren voor 1-1-2022

Beste relatie,


Langs deze weg willen wij u graag aanvullend informeren!


Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met (land)bouwvoertuigen, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en getrokken materieel (zoals een aanhanger).


Voor deze voertuigen geldt sinds 1 januari 2021 een registratie- en kentekenplicht bij het RDW. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig per 1 januari 2022 niet meer de openbare weg op. Ook een (eigen) terrein dat bereikbaar is voor het verkeer, wordt gelijkgesteld aan de openbare weg, zoals een bedrijfsterrein waar derden (bijvoorbeeld voetgangers e/o overig verkeer) kunnen komen.


Waarom deze verplichting?


De invoering van de registratie -en kentekenplicht is het gevolg van een eis van de Europese Commissie om een APK te verplichten voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse Overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht. Dit gebeurt met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het bijvoorbeeld wordt gestolen. Daarnaast is een voertuig sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een incident.


Voor bestaande voertuigen geldt:


Vanaf 1 januari 2021 moeten de volgende bestaande (land)bouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW:


  • Land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers);

  • Land- en bosbouwaanhangers;

  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;

  • Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en

  • Mobiele machines.


In de categorie Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) gaat het om een diverse groep voertuigen, zoals dumpers, graafmachines, veegmachines, minitrekkers, mobiele kranen en heftrucks.


Via de keuzehulp op de website van de RDW kunt u eenvoudig controleren of uw voertuig moet worden geregistreerd.


Voor nieuwe voertuigen geldt:


Heeft u na 1 januari 2021 een nieuw (land)bouwvoertuig of werkmaterieel gekocht of gaat u deze kopen? En is de registratie en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.


Hoe kunt u uw voertuigen registreren?


U kunt uw (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW. Deze site bevat een keuzehulp waaruit blijkt of het object register- en kentekenplichtig is. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt u een kentekenbewijs. Daarmee kunt u een kentekenplaat aanvragen.


Heeft u uw (land)bouwvoertuig(en) geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld door verzekeraar(s). Voor deze voertuigen geldt namelijk een wettelijke verzekeringsplicht op basis van de WAM.


Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact ons op.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ladingschade: de rol van de vrachtbrief bij bewijslevering

“Goed erin; goed eruit!”. Deze welbekende kreet van Claringbould vat de hoofdverplichting van de vervoerder samen. De vervoerder is gehouden de ten vervoer ontvangen goederen zonder vertraging ter bes

Wat vinden schippers van de Nederlandse vaarwegen?

In opdracht van Rijkswaterstaat en provincies voert I&O Research onderzoek uit naar de tevredenheid van binnenvaartschippers over de vaarwegen in Nederland. Met behulp van uw mening en die van collega