top of page
Zoeken

Vergeet niet om uw (land)bouwvoertuigen van voor 1-1-2021 te registreren voor 1-1-2022

Beste relatie,


Langs deze weg willen wij u graag aanvullend informeren!


Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met (land)bouwvoertuigen, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en getrokken materieel (zoals een aanhanger).


Voor deze voertuigen geldt sinds 1 januari 2021 een registratie- en kentekenplicht bij het RDW. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig per 1 januari 2022 niet meer de openbare weg op. Ook een (eigen) terrein dat bereikbaar is voor het verkeer, wordt gelijkgesteld aan de openbare weg, zoals een bedrijfsterrein waar derden (bijvoorbeeld voetgangers e/o overig verkeer) kunnen komen.


Waarom deze verplichting?


De invoering van de registratie -en kentekenplicht is het gevolg van een eis van de Europese Commissie om een APK te verplichten voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse Overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht. Dit gebeurt met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het bijvoorbeeld wordt gestolen. Daarnaast is een voertuig sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een incident.


Voor bestaande voertuigen geldt:


Vanaf 1 januari 2021 moeten de volgende bestaande (land)bouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW:


  • Land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers);

  • Land- en bosbouwaanhangers;

  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;

  • Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en

  • Mobiele machines.


In de categorie Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) gaat het om een diverse groep voertuigen, zoals dumpers, graafmachines, veegmachines, minitrekkers, mobiele kranen en heftrucks.


Via de keuzehulp op de website van de RDW kunt u eenvoudig controleren of uw voertuig moet worden geregistreerd.


Voor nieuwe voertuigen geldt:


Heeft u na 1 januari 2021 een nieuw (land)bouwvoertuig of werkmaterieel gekocht of gaat u deze kopen? En is de registratie en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.


Hoe kunt u uw voertuigen registreren?


U kunt uw (land)bouwvoertuigen registreren via de registratiewebsite van de RDW. Deze site bevat een keuzehulp waaruit blijkt of het object register- en kentekenplichtig is. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt u een kentekenbewijs. Daarmee kunt u een kentekenplaat aanvragen.


Heeft u uw (land)bouwvoertuig(en) geregistreerd? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld door verzekeraar(s). Voor deze voertuigen geldt namelijk een wettelijke verzekeringsplicht op basis van de WAM.


Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact ons op.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ever Given: zeerecht in een notendop

Aan de hand van de ‘Ever Given’ die op 23 maart 2021 vast kwam te zitten in het Suezkanaal, behandelt Maarten Claringbould een aantal typisch zeerechtelijke onderwerpen: Hulploon, ladingschade en vert

Beschikt jouw pand al over energielabel A, B of C?

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw groter dan honderd vierkante meter minimaal beschikken over energielabel C. Voor eigenaren die dat niet op orde hebben, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aa

Commentaires


bottom of page